Dortíky
Choux au craquelin
Recept:
KRUSTIČKA:
70 g změklého másla
75 g hnědého cukru
75 g hladké mouky
TĚSTO:
105 g vody
75 g másla
1 lžička cukru krupice, sůl
90 g hladké mouky
3 vejce
KRÉM:
480 g plnotučného mléka
4 žloutky
74 g cukru krupice
30 g hladké mouky
30 g kukuřičného škrobu
lusk vanilky ( vanilková pasta ), sůl
75 g povoleného másla, 65 g našlehaného másla
POSTUP:
= Začnu přípravou krému. Mléko si naliji do menšího hrnce a dám vařit na sporák. Pokud mám vanilkový lusk, rozkrojím ho a vhodím do mléka. V misce si smíchám žloutky, cukr, hladkou mouku a škrob do hladkého krému. Jakmile mi mléko začíná malinko vařit, pomalu naliji trochu mléka do směsi s vajíčky a rychle zamíchám. Vliji zpět do zbytku mléka, stáhnu plamen a míchám dokud se mi nevytvoří pudink. Přeliji do čisté skleněné mísy a po 4 minutách vmíchám máslo. Zakryji potravinovou fólií až na pudink ( ať se mi nevytvoří škraloup ) a dám vychladit do lednice. Po dostatečném vychlazení smíchám s našlehaným máslem a uložím do lednice.
=Krustčka: máslo smíchám s cukrem a přisypu mouku. Vypracuji hladké těsto, které vyválím mezi dvěma pečícími papíry na tloušťku 2 milimetrů a i s papírem dám vychladit do lednice.
= Rozehřeji si horkovzdušnou troubu na 200 st. a připravím plechy na pečení, na kterých mám pečící papír.
=Pusinky: Do kastrůlku vliji vodu, přidám máslo, cukr a sůl. Jakmile mi voda začíná vařit, odložím na chvíli stranou a rychle vmíchám prosetou mouku. Vrátím zpět a na mírném plameni míchám až se mi na dně kastrůlku objeví bílý povlak. Přibližně 3 minuty. Přendám do čisté skleněné mísy a nechám na chvíli vychladit. Pomalu smíchám s vejci. Další přidám až mám předešlé zcela zamíchané. Těsto na pusinky dám do cukrářského sáčku, ustřihnu špičku a na plech stříkám malé hromádky 3 cm. do výšky. Nyní si vytáhnu těsto na krustičku a vykrajuji kolečka 5 cm. v průměru a položím na špičku pusinky. ( S těstem na krustičku pracuji opravdu rychle, proto stříkám na plech vždy jen 10 pusinek ) zbylé těsto znovu vyválím a dám vychladit do lednice.
Vložím do vyhřáté trouby a peču 10 minut. Poté teplotu ztlumím na 175 st. a dopeču 15, 20 minut.
Po vychladnutí pusinek plním krémem. Do každé udělám dole malou dírku. Nejlepší jsou 2 hodiny po naplnění. Dobrou chuť. M
30.12.2019