Dortíky

Choux au craquelin

Recept:

KRUSTIČKA:

70 g změklého másla

75 g hnědého cukru

75 g hladké mouky

TĚSTO:

105 g vody

75 g másla

1 lžička cukru krupice, sůl

90 g hladké mouky

3 vejce

KRÉM:

480 g plnotučného mléka

4 žloutky

74 g cukru krupice

30 g hladké mouky

30 g kukuřičného škrobu

lusk vanilky ( vanilková pasta ), sůl 

75 g povoleného másla, 65 g našlehaného másla

POSTUP:

= Začnu přípravou krému. Mléko si naliji do menšího hrnce a dám vařit na sporák. Pokud mám vanilkový lusk, rozkrojím ho a vhodím do mléka. V misce si smíchám žloutky, cukr, hladkou mouku a škrob do hladkého krému. Jakmile mi mléko začíná malinko vařit, pomalu naliji trochu mléka do směsi s vajíčky a rychle zamíchám. Vliji zpět do zbytku mléka, stáhnu plamen a míchám dokud se mi nevytvoří pudink. Přeliji do čisté skleněné mísy a po 4 minutách vmíchám máslo. Zakryji potravinovou fólií až na pudink ( ať se mi nevytvoří škraloup ) a dám vychladit do lednice. Po dostatečném vychlazení smíchám s našlehaným máslem a uložím do lednice. 

=Krustčka: máslo smíchám s cukrem a přisypu mouku. Vypracuji hladké těsto, které vyválím mezi dvěma pečícími papíry na tloušťku 2 milimetrů a i s papírem dám vychladit do lednice.

= Rozehřeji si horkovzdušnou troubu na 200 st. a připravím plechy na pečení, na kterých mám pečící papír.

=Pusinky: Do kastrůlku vliji vodu, přidám máslo, cukr a sůl. Jakmile mi voda začíná vařit, odložím na chvíli stranou a rychle vmíchám prosetou mouku. Vrátím zpět a na mírném plameni míchám až se mi na dně kastrůlku objeví bílý povlak. Přibližně 3 minuty. Přendám do čisté skleněné mísy a nechám na chvíli vychladit. Pomalu smíchám s vejci. Další přidám až mám předešlé zcela zamíchané. Těsto na pusinky dám do cukrářského sáčku, ustřihnu špičku a na plech stříkám malé hromádky 3 cm. do výšky. Nyní si vytáhnu těsto na krustičku a vykrajuji kolečka 5 cm. v průměru a položím na špičku pusinky. ( S těstem na krustičku pracuji opravdu rychle, proto stříkám na plech vždy jen 10 pusinek ) zbylé těsto znovu vyválím a dám vychladit do lednice. 

Vložím do vyhřáté trouby a peču 10 minut. Poté teplotu ztlumím na 175 st. a dopeču 15, 20 minut. 

Po vychladnutí pusinek plním krémem. Do každé udělám dole malou dírku. Nejlepší jsou  2 hodiny po naplnění. Dobrou chuť. M

30.12.2019





© 2018 Dobroty z kuchyně. 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky