Hruškový koláč
Recept na 2 velké koláče:
250 g hladké mouky
50 g změklého másla
125 ml. vlažného mléka
1 žloutek
10 g čerstvého droždí
35 g cukru krupice
špetka soli
Drobenka:
60 g hladké mouky
30 g chladného másla
30 g cukru krupice
Hrušková náplň:
1 kg čerstvých oloupaných hrušek
50 g hnědého cukru
2 lžíce mletého perníku
3 lžíce rumu
Povidlová náplň:
300 g povidel
2 lžíce cukru moučka
4 lžíce rumu
2 lžíce kukuřičného škrobu
Dokončení:
roztopené máslo, rum, ml. perník
Postup:
Pokud chci koláč servírovat odpoledne, začnu ráno přípravou hruškových povidel. Oloupané a na malé kostičky nakrájené hrušky dusím 2 hodiny. Občas zamíchám, aby se mi nepřipalovaly. Pokud mám hrušky měkké, jen vmíchám cukr, mletý perník a rum. Nechám vychladit.
Do vlažného mléka rozdrobím droždí, lžičku cukru a pod utěrkou nechám vzejít kvásek.
Do čisté mísy od robota nasypu mouku, sůl, zbylý cukr, změklé máslo, žloutek, kvásek, mléko. Vypracuji lesklé, vláčné těsto. Dám do čisté mísy, zapráším hladkou moukou, přikryji čistou utěrkou a nechám vykynout. Obvykle těsto uložím pod peřinu na 1 1/2 hodiny.
Během kynutí si připravím drobenku. Všechny ingredience smíchám ručně a uložím do lednice.
Předehřeji si troubu na 175 st.
Jakmile těsto nakynulo, rozdělím ho na dva díly a dám na 2 plechy na kterém mám papír na pečení. Roztáhnu prsty do kruhu o velikosti 30 cm. Okraje obou koláčů potřu rozpuštěným máslem, pomažu náplní, posypu drobenkou a nechám ještě 45 minut v teple kynout. Peču 15 minut. Po vytažení z trouby pokapu rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Hruškový koláč posypu strouhaným perníkem. Nechám vychladit. Dobrou chuť. M
25.1.2019