dortíky

Vanilkový dort

Recept

Těsto na dort:                                                   Krém:                                                              Čepice:

170 g hladké špaldové mouky                         125 g mascarpone                                        60 g bílku

160 cukru krupice                                             2 polotučné tvarohy v kelímku                    100 g cukru krupice

3 vejce                                                               70 ml. smetany na šlehání ( 33%)                160 g povoleného másla

75 ml. vlažné vody                                            4 lžíce cukru moučka                                   červená, modrá barvička

75 ml. oleje


Lemon curd:

3 žloutky

60 ml. citrónové šťávy

55g cukru krupice

45 g másla

Dozdobení: 2 rozinky, bílý fondán, roztopená čokoláda

 

Postup:

Pečení a zdobení dortu si vždy naplánuji na 2 dny. První den upeču korpus a připravím lemon curd. Druhý den vymíchám krém a ozdobím dort. 

Těsto na dort:

Rozehřeji si troubu na 175 °C a nachystám dortovou formu o velikosti 18 cm. Na dno jsem položila papír na pečení a boky mírně vymazala máslem.

V čisté míse si vyšlehám vajíčka s cukrem do nadýchané pěny a pomalu zašlehávám vodu a olej. Nakonec jen zlehka vmíchám posetou mouku. Naliji do formy a peču přibližně 30 - 45 minut. Čas pečení je pouze orientační, každá trouba je jiná. Po upečení a vychlazení, zabalím do potravinové fólie a vložím do lednice. 

Lemon curd:

Do kastrůlku si dám žloutky, cukr, citrónovou šťávu  a na mírném plameni za stálého šlehání metličkou uvařím pudink. Po uvaření naliji přes sítko do čisté misky a nechám 5 minut odpočívat. Nakonec vmíchám máslo, jen zlehka lžičkou. Přikryji potravinovou fólií a dám do lednice.

Na druhý den připravím krém. Vše v čisté míse pomalu vyšlehám. Rozkrojím korpus, namažu krémem, dám lemon curd a opět namažu krémem. Pak přiklopím druhou polovinou korpusu. Celý dort poctivě pokryji vrstvou krému a vložím na chvíli do lednice a vrhnu se na přípravu čepice.

Čepice:

Bílky s cukrem naliji do misky a nad párou míchám metličkou. Jakmile dosáhnu teploty 70°c přeliji do čisté misky a intenzivně ( rychle ) šlehám 7 minut. Nakonec stačí jen opatrně vešlehat máslo a obarvit potravinovými gelovými barvami. Já osobně používám barvičky zn. Wilton. Přendám do zdobících  sáčků s ozdobnou špičkou a na vychlazený dortík stříkám čepici s bambulí. Dozdobím obličej. Dobrou chuť. M

29.1.2021







© 2018 Dobroty z kuchyně. 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky