Ovocné
Koláč se smetanovo-ostružinovou náplní
Recept:
Těsto:
100 g pšeničné špaldové mouky ( T 630 )
50 g hladké mouky
20 g mletých mandlí
75 g změklého másla
35 g cukru moučka
1 vejce
sůl
citronová kůra
Náplň:
100 g čerstvých ostružin
130 g jemného tvarohu
70 g cukru moučka
250 g šlehačky 33%
2 plátky želatiny
3 lžíce studené vody
Postup:
Ingredience na těsto pokojové teploty propracuji ručně a vložím do lednice, zabalené do mikroténového sáčku na 2 hodiny. Rozehřeji si troubu na 175 st. Po 2 hodinách vyválím těsto na požadovanou velikost .Přenesu do mírně vymazané formy 25 cm. a propíchám vidličkou . Zasypu ( fazolemi) pod které dám pečící papír. Vložím do vyhřáté trouby a peču 15-20 minut. Poté odstraním papír s fazolemi a dopeču 15 minut. Necháme vychladit.
Namočím želatinu do 3 lžic studené vody.
Ostružiny propasíruji a šťávu odložím. Šlehačku vyšlehám do tuha. Tvaroh a cukr dobře smíchám a vliji ostružinovou šťávu. Ušlehanou šlehačku opatrně vmíchám do tvarohové směsi.
Nyní opatrně rozpustím želatinu na mírný plamen. NESMÍ SE VAŘIT. Jen 20 sekund , hned dám z plamene pryč. Po rozpuštění smíchám se 2 lžícemi náplně a hned vmíchám do krému. Nechám na chvíli odpočinout v lednici. Jen co si trochu poklidím kuchyň.
Upečené těsto dám na servírovací talíř a naliji náplň. Uhladím do rovna nebo podle momentální nálady, dělám malé kopečky. Dám vychladit do lednice na 4 hodiny. Nejlépe do druhého dne. Poté libovolně ozdobím. Dobrou chuť. M
26.7.2018
Komentář: