Dortíky
Čokoládové eclairs
Recept: 25 ks.
63 ml. vody
63 ml. mléka
50 g másla
1/4 lžičky soli
70 g hladké mouky
2 vejce
1 lžíce kakaa
Náplň:
250 ml. smetany ke šlehání 33%
2 čokoládové ledové kaštany
80 g mascarpone
Poleva:
50 g čokolády 55%
1 lžíce kokosového oleje
Postup:
Předehřeji si troubu na 200 st.
Do kastrůlku naliji vodu s mlékem, přidám máslo, sůl a přivedu k varu. Na malou chvílí odstavím a vmíchám mouku. Vrátím zpět a zahřívám,( odpařuji ) až se mi na dně kastrůlku objeví povlak, neustále míchám. Po 2 minutách dám do mísy a nechám mírně zchladnout. Poté metličkami vešlehám vejce. ( Další přidám, až se předešlé zcela zapracuje.) Přendám do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou Wilton 8B a stříkám na plech, na který jsem dala papír na pečení, 9 cm. dlouhé pásky. Vložím do vyhřáté trouby a peču 10 minut. Pak teplotu snížím na 180 st. a dopékám. Během pečení neotvírám troubu, všechny kouzla sleduji bedlivě proskleným sklem. Tento dezert je jediný z mála, kdy nedokážu určit přesně dobu pečení. Mám takovou malou pomůcku, kterou mě naučila kamarádka. Z eclerek vychází malinkaté bublinky. Jakmile bubliny ustanou na posledním kousíčku, je upečeno. Ještě vlažné je rozkrojím napůl. Nechám zcela vychladnout.
Náplň:
Smetanu na šlehání a ledové kaštany zahřeji k bodu varu. Pomocí ponorného mixéru vyšlehám do hladké emulze. Nechám v lednici přes noc vychladit. Pak ji opatrně vyšlehám s mascarpone. Přendám do cukrářského sáčku a ozdobně naplním vychlazené eclerky.
Poleva:
Vše zahřeji a nechám mírně vychladit. Dobrou chuť. M
26.3.2019