Dortíky
Dýňové cupcakes
Recept na 6 ks.
Těsto:
140 g dýně hokaido ( na jemno nastrouhaná )
20 g mletých mandlí
20 g sekaných pekanových ořechů
2 vejce
50 g jemného tvarohu
35 g třtinového cukru
110 g pšeničné špaldové mouky ( T 630 )
1/2 prášku do pečiva
3 lžíce oleje
Krém:
125 g jemného tvarohu
100 g přírodní termizovaný sýr ( palouček )
3 lžíce cukru moučka
Karamel:
80 g cukru krupice
50 g másla
40 ml. smetany na šlehání
Postup:
Rozehřeji si troubu na 175 st. a připravím formu na muffiny, do kterých vložím silikonové košíčky. ( Můžu použít i papírové, ale ty jdou někdy špatně z upečených cupcaku odstranit.)
Do mísy si na jemno nastrouhám dýni. ( Pokud použiji hokaido, nemusím ji ani loupat. Jen ji očistím od zrníček a nastrouhám.) K ní postupně přidám: ořechy, mandle, vejce, tvaroh, cukr, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře rozmíchám a dávám do košíčků. Vložím do vyhřáté trouby a peču přibližně 20 minut. Nechám chvíli vychladit a pak vyloupnu z košíčků na mřížku.
Příprava krému: vše dám do mísy a vyšlehám metličkami ho hladka.
Na karamel si připravím kastrůlek do něhož dám cukr a máslo. Postavím na sporák a zahřívám na mírném plameni. Nemíchám. Trvá to zhruba 5 minut. Jakmile směs v kastrůlku zhnědla a spojila se vliji smetanu na šlehání. Tady pozor začne to nezřízeně prskat. Po chvíli se vše uklidní a můžu začít míchat. Zatím to vypadá, že z toho nic nebude, ale chce to jen chvilku trpělivosti. Pokud chci karamel řidší, vliji více smetany. Odstavím.
Na vychladlé muffiny nastříkám ozdobnou špičkou ( Wilton 8 B ) krém. Poliji karamelem a servíruji. Dobrou chuť. M
9.9.2018