Cukroví
Černobílé kostky
Těsto:
Cukroví Zákusek
2 4 vejce
100 200 g cukru krupice
50 100 ml. oleje
50 100 ml. teplé vody
100 200 g polohrubé mouky
3 6 g prášku do pečiva
1 2 lžíce kakaa
sůl
Náplň:
140 200 g cukru moučka
150 200 g mletých ořechů
7 10 lžíc teplého rumu
Poleva:
112 150 g plnotučného sušeného mléka
150 200 g hery
140 180 g cukru moučka
Čokoláda 52 %, máslo na polevu.
Postup:
Předehřeji si troubu na 175 stupňů a připravím plech o rozměrech 38 / 26 cm. s papírem na pečení.
Do čisté mísy nasypu mouku a ostatní suché ingredience. Do většího hrníčku naliji vodu a olej. Oddělím žloutek od bílku. Žloutek dám do čisté mísy s cukrem a odložím, přijde na něj řada. Bílky vliji do čisté mísy a vyšlehám tuhý sníh. Teď se vrátím k žloutkům a vyšlehám do světlé pěny. Přidám mokré ingredience, pomalu vsypu suché ingredience a dobře smíchám, nakonec opatrně vmíchám sníh. Vliji na připravený plech a vložím do vyhřáté trouby. Peču 10-20 minut. Po upečení nechám vychladnout na plechu ve kterém se peklo.
Než mi vychladne těsto, připravím si náplň a polevu. Potřebuji k tomu další dvě misky. Náplň míchám lžící, polevu vypracuji ručně. Nyní si vezmu čtyři čisté mikroténové sáčky, ideálně větší než 38 / 26 cm. a rozválím válečkem náplň do potřebné velikosti upečeného těsta. Opatrně přenesu na vychladlý korpus a pomalu odlepuji mikroténový sáček. Tohle mi hodně připomíná, lepení horního plastového sklíčka na mobilní telefon. Tak bez bublinek. Polevu rovněž vyválím mezi mikroténovými sáčky a opatrně přenesu. Ideální je polevu na chvíli zchladit v lednici . To nejhorší mam za sebou. Zákusek i s plechem dám na 2 hodiny vychladit. ( Není to nutné, ale usnadní to pozdější krájení.) Uklidím si kuchyň. Po mírném vychlazení nakrájím zákusek ( cukroví ) teplým a vždy utřeným dlouhým tenkým nožem, na požadovanou velikost. Větší či menší kostky, které namáčím v čokoládové polevě. Nechám zaschnout na pečícím papíře. Naskládám do krabičky a uložím v lednici. Pokud jste ve čtení došly až zde, tak věřte, že tohle cukroví je prostě fantastické.
28.12.2018