ovocné
Jahodová galetka
Recept:
190 g hladké špaldové mouky
1 lžíce cukru moučka
110 g studeného másla
6 lžic studené vody ( 50 ml. )
sůl
Náplň:
300- 400 g čerstvých jahod
velkou hrst mražených kuliček červeného rybízu
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce kukuřičného škrobu
- bílek na potřeni před pečením, hrst mandlových plátků na posypání
Postup:
Všechny ingredience na těsto dobře propracuji a dám vychladit do lednice na 2 hodiny.
Předehřeji si troubu na 175 st. a připravím pečící plech s papírem na pečení.
Náplň: očištěné a omyté jahody nakrájím na plátky a smíchám s rybízem, cukrem, citronovou šťávou a škrobem.
Chladné těsto vyválím na pečícím papíře do obdélníku ( kruhu ) a přenesu na plech. Dám naplň a opatrně ohnu kraje, které potřu bílkem a posypu mandlovými plátky. Vložím do vyhřáté trouby a peču přibližně 30 minut. Po upečení a vychlazení, popráším moučkovým cukrem a nakrájím na porce. podávám k dobré kávě. Dobrou chuť. M